[

Most of the projects on this page are in progress.  We have also included recently completed projects,

just to show how they look when they are finished and moved into.

After using "Click Here" for images, click again on the images for a larger picture and slide show.

A new Orthopedic Clinic for Franconia, NH

is now complete and earned the prestigious

AIA NH Commercial Project People's Choice Award

as well as the 2011 HBRA Silver Award for Architectural Design, Light Commercial

and the 2011 HBRA Silver Award for Interior Design. .

This medical facility was planned for three orthopedic doctors,

recognized for their specialties in sports medicine, and offers a

wide range of services; including MRI's, X-rays, and physical therapy.

Following green building principles, carefully planned siting of the

building allowed for full lower level exposure to daylight as well as

the use of insulated concrete forms, stress skin panels and the

Acadia heat system.  All these components  contribute to the

building's energy efficiency and climate comfort.

Click Here for images.

Photos by John Hession, New Millennium Studio

 

                                      Alpine Clinic

Awarded

2011 AIA NH People's Choice Award,

2011 HBRA Silver Award for Architectural Design, Light Commercial

2011 HBRA Silver Award for Interior Design

                                    Interlakes Medical Center

Awarded

HBRA Gold Award for Architectural Design, Light Commercial

 

Samyn-D'Elia Architects are proud to be part of the team

that included The Stabile Companies in making the

Interlakes Medical Center in Meredith, NH a reality for the community.

This medical facility earned the 2011 HBRA Gold Award for Architectural Design, Light Commercial.

This building incorporates green building, Energy Star features

with energy conserving lighting, mechanical systems and materials.

The Center is specifically designed to provide areas for physical and occupational therapy, a laboratory and state-of-the-art medical

imaging services, as well as offices for primary care.

Click Here for more images.

Photos by John Hession, New Millennium Studio

Originally built in 1928 as a vaudeville style theater, this building

was converted in the 1960s into a traditional movie theater.

After being purchased in December of 2009, the owner embarked

on his plan to renovate the historic building into a dinner theater.

Samyn-D'Elia Architects developed a design that combined

two small viewing areas into one large 400 seat theater with

balcony sections for dining during a performance, integrating

 the necessary kitchen space for the restaurant services and

handicaped accessible access to all levels.

The restoration earned an award from Plan NH, citing the

project for going beyond mere preservation and for utilizing numerous sustainable practices during construction, including re-purposing

some of the original architectural details of the building.

The project also incorporated NH Smart Growth principles and

encouraged community collaboration within the town.

Click Here to see before and after photographs.

 
 

This custom home design takes advantage of a steeply

sloped site, maximizing the mountain views. 

A bridge from the house to the ski area provides a

ski in and ski out feature.

Arts and Crafts design details are predominant, along

with the use of natural elements like stone and cedar shakes. 

Rain screening behind the shakes mitigates any moisture penetration.

The use of energy efficient windows and mechanical systems

are important in saving energy, but will also keep the owners comfortable in cold or hot weather.  

Click Here to see how Twin Oaks Construction is progressing

on construction.

A timber frame house on a hillside facing the mountains in

northern New Hampshire; this dream house is destined to

provide many years of enjoyment for its owners.

As residential architects, Samyn-D'Elia Architects understand

that envisioning the new home from looking at floor plans, can

be challenging.  They help their clients by using 3D renderings

of the exterior and interior spaces.

Click Here to see some of the 3D images provided.

The house focuses on the use of energy saving, green building

features, that include SIPs panels, energy efficient windows,

low VOC finishes, lots of natural day lighting along with

energy saving light fixtures. 

The Lawton Company has done a fantastic job with this house!

Click Here to see photos of the house.

 

HAMPTON BEACH MULTIPHASE REDEVELOPMENT PROJECT

The proposed upgrade to the Hampton Beach StatePark will be done in two phases.

Phase One include two new bathhouses, one each at the Marine Memorial and Haverhill beach sites.

Phase Two will be a new Seashell Complex that will offer a state-of-the-art stage, new public and lifeguard facilities

and shaded areas for visitors. All buildings will use energy saving lighting, insulation and water use conservation.

          Hampton Beach State Park New Bathhouse

 

Phase 1 of the Hampton Beach Redevelopment Project is now complete and the bathhouses are open to the public.

The bathhouses, which include outdoor shade structures, are conveniently located at two places on the beach;

one at the south end of the beach at Haverhill Street, and

one at the north end, close to the Marine Memorial landmark. 

The progress of the redevelopment can be

viewed by Clicking Here to see pictures.

Phase 2 has started.  It began with the demolition of the exisitng

Seashell Complex and continues forward with the construction

of the new energy efficient Seashell building and pavilions.

This building will serve as administrative facilities for the

lifeguards, offices for the Hampton Beach Park Patrol and

a large stage for entertainment venues in the evening;

along with two pavilions on each side for visitor services,

park administrative offices, and two smaller stages

facing the beach for performances during the day..

Click Here see pictures of the progress.

 

           Hampton Beach State Park-Seashell Building

                                                          Pease Library

 

Pease Library needed more space and better use

of existing space, but more importantly,

improved energy efficiency played a large part

in all the changes proposed. Samyn-D'Elia Architects designed

a plan that added more space and utilized the existing space

more effectively.  The commitment of the library to use energy

efficient sustainable systems and features is evident with solar panels providing electricity, the skylights reducing electric lighting, spray foam

insulation and a state of the art double heat pump system to save

on heating fuel.  Pease Library's goal of focusing on energy

efficiency was not only to save costs, but as part of an ongoing

educational program for the patrons.

 Click Here to see the work done by

Connestion Construction, Inc. move forward to completion.

Click Here  to see slide show of skylight being installed!

Blow Me Down Trails
 

A new ski lodge, base area renovations, ski trail system

improvements and renovations to other

infrastructure elements are the key components

in the changes planned for the Blow Me Down Trails;

located in Corner Brook, Newfoundland, Canada.

The Master Plan for the improvements were

prepared by Nordic Group International,

SE Group, and Samyn-D'Elia Architects.

Click Here for more images.

An historic building, circa 1890, the former Ashland Schoolhouse

is now undergoing renovation into offices and facilities

for the Head Start program.

Modern mechanical systems, energy efficient windows and insulation,

and the addition of an elevator will bring the schoolhouse up to date

with current technologies, but by respecting and restoring

historic details, the true character of the building  is kept in place

today and into the future. Milestone Engineering & Construction

again showed their skill in historic restoration. 

This renovation earned the 2011 AIA NH Merit Award.

Click Here for more pictures.

Photos by John Hession, New Millennium Studio

 

Ashland Historic School-Renovation

                                                 Holderness School-24/3 Dorms

 

Designed as a dormitory to house 24 students and

provide three residences for faculty, the complex

is in keeping with the Old New England style

of architecture found elsewhere on campus

while also achieving LEED certification

(Leadership in Environmental Energy Design).

.

Click Here  to see photos.

 

 

 

This stunning house resides on an island

in the lakes region of New Hampshire.

Note the entry arch in the carriage house  that leads

into a courtyard in front of the house.  The street

side offers an elegant and unassuming low profile, while

the plan for the lake side was designed to open up to the

lake with the use of  windows, decks, patios and porches.

Click Here for more images.

Photos by John Hession, New Millennium Studio

   

This is a mountainside post and beam, Timberpeg

home that has a ski in/ski out trail at the door and views

of the mountains from expansive windows.

Click Here for more photos of construction progress.

Photos by John Hession, New Millennium Studio

 
 

Mark and Lisa Olsheskie, the owners of this

new timber frame house took a standard Timberpeg plan

and made a few changes to make it fit exactly to their needs.

Timberpeg's standard use of structural insulated panels,

high-performance, low-E windows, this house meets

and exceeds NH Energy Star requirements.  

Click Here to see pictures of the building progression.

Click Here to read about Mark and Lisa's

satisfaction with the Timberpeg system and

the whole experience with Timberpeg

and Samyn-D'Elia Architects, including the

recent Spring Open House event they hosted.

 

 

Awarded the prestigious 2009

"People's Choice" award by

The NH American Institute of Architects

and featured in

NH Home Magazine (Jan./Feb. 2009),

this unique lakeside residence

retains the traditional lake

camp appearance while incorporating a

highly energy saving design

that includes Energy Star appliances.

Click Here for more pictures.

Photos by Joseph St. Pierre

Timber frame homes are being chosen

for not only the beauty of the beams in

the interior of the house, but also for the

exceptional insulating properties of the

stress skin panels used on the outside.

Click Here for more image

 

Going green is easy for this timber frame home

on a ski hill that features the most current insulating

techonogy that guarantees to deliver comfort and

economical heating and cooling.

With plenty of highly energy efficient windows, the

mountain views are enjoyed even on the

coldest winter days.  The expansive decks hold

the possibility of many hours of summer

leisure under the green canopy.

Meredith Village Savings Bank  contacted Samyn-D;Elia Architects to

develop a design for the new bank branch facility in Wolfeboro, NH that

would incorporate green building technology while harmonizing with the

traditional lakes-style buildings of the town.  The plans incorporated an

alternative, energy source by using a geo thermal heating system.

To reduce the effects of water runoff into nearby lakes, the bank requested

permeable paving for the driveway and parking areas.

All these green rated features are not obvious to the casual observer, as

the appearance blends well with the overall architecture style of the town.

Click Here for more photos of construction progress.

 

Photo by Bill Fish Photography


 

Riverside Terrace Condominiums
at South Peak in Lincoln, NH
.

The condominiums in the eight-unit buildings range in size from 1200-2700 square feet

and are a combination of flats and townhouses. 

Click Here  to see more pictures
of this project.

 

The owners of this house, right

on the lake, wanted to improve the

foot -traffic flow throughout the house,

upgrade the insulation and

mechanical systems to a high

level of energy efficiency.

.

Click Here to see photographs of the house

before and after the renovations.

Photos by John Hession, New Millennium Studio

 



i email Samyn-D'Elia